Yapıların Estetik Anahtarı Dış Cephe Kaplamaları
Ülkemizde inşaat sektörünün son 10 yıl içerisindeki büyüme hacmi ve kalite standartlarının hızla yükselmesi, sektörde yapılan yatırımları arttırmış ve yapılardaki kaliteyi yükseltmiştir. Özellikle mimarlık firmaları bu konuda kendilerini geliştirmiş ve dikkat çeken tasarımlara imza atmışlardır. Mimari tasarımlarda görsel zenginlik, yapının prestijini ve değerini arttıran en önemli özellik olarak karşımıza çıkmaktadır. Binaların estetik anahtarı olan dış cepheleri, ilk dikkat çeken ve yapının kalitesini en iyi yansıtan kısımlarıdır. Dış cephe kaplama sistemlerinde kullanılan materyallerin niteliklerinin artması ile sadece görsellik değil, uzun ömürlülük, kolay erişilebilirlik ve yalıtım özellikleri de öne çıkmaktadır.
Dış Cephe Kaplama Uygulamasının Avantajları
- Binaların dışına yapılan cephe kaplamaları binayı bir kabuk gibi sarmaktadır.
- Dışarıdan yapılan kaplama dış etkilere karşı binaları korumaktadır.
- Dış cephe kaplama uygulamalarında kullanılacak olan kaplama malzemelerinin kalınlığı artırılarak, ısı tasarrufunun artması sağlanmaktadır.
- Dış cephe kaplamaları daha uzun ömürlüdür.
- Dış Cephe Kaplama Nerelerde Yapılmaktadır?
- Dış cephe kaplama işlemleri küf, rutubet, nem gibi sorunların ve iç kısımlarda kabarmaların olduğu yerlerde de yapılmaktadır.
- Binalarda çatlakların oluştuğu, dayanımlarını yitirdiği yerlerde de yapılmaktadır.
- Tüm bunların yanında Isı ve ses yalıtımının ihtiyaç duyulduğu konut, toplu konut, kamu ve idari binalar dahil olmak üzere her türlü yapılarda dış cephe kaplama uygulaması yapılmaktadır
Fibercement Dış Cephe Kaplamasında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Dış cephe kaplamalarında sadece dış cephe için özel üretilmiş olan fibercement dış levhalar kullanılmalıdır. Dış levhaların en büyük özelliği dış atmosfer koşullarına göre özel formüller ile üretilmektedir.
Dış cephe kaplamalarında fibercement levhaların montajı sırasında uygulanan izolasyon malzemeleri ile arasında 20 – 30 mm hava boşluğu bırakılmasında fayda vardır.
Levhaların konstrüksiyona montaj sırasında kesinlikle paslanmaz veya galvanizli özel vidalar kullanılmalılarak dış cephe kaplama sistemleri oluşturulmalıdır.
Fibercement levhaları en önemli özelliklerinden biri de pratik ve zaman açısından avantaj sağlayan duvar sistemleridir. Duvar oluşturulması söz konusu olan durumlarda uygulama yeri ve şartları göz önüne alınarak statik hesap yapılmalıdır.
Levhaların birleşim yerlerinde kesinlikle yükseklik farkları oluşmasına engel olunmalıdır.
Yapılan montaj sonrası vida başları akrilik macunla kapatılmalı, macun kuruduktan sonra dikkatli bir şekilde zımpara işlemi yapılmalıdır.
Son aşama fibercement levha montaj sonrası su bazlı dış cephe boyaları ile boyama işlemi yapılarak dış cephe kaplama işlemi sona erdirilmelidir.